Uppsala

universitetshuset

Om du ska studera eller arbeta i Uppsala så kan du räkna med flera saker:

  • Om du inte ställde dig i bostadskö så snart du fyllde 18 så kommer du kanske upptäcka att du får sova i tält den första månaden. Eller så har du tur och kan få bli inneboende någonstans. Eller kanske kanske kan du få dela en gymnastiksal med flera andra studenter. Skämtar vi? Kanske, kanske inte. Räkna med att Uppsala inte är den enklaste staden att hitta boende i. Inte ens för studenter, så ställ dig i kö omedelbart!
  • Uppsala är en studentstad. Hela staden är uppbyggd runt och omkring de två universiteten Uppsala Universitet (UU) och Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU). Eller så är universiteten välintegrerade i staden. Hursomhelst kan du räkna med ett studentliv med många valmöjligheter när det gäller föreningar, fritid och studier. För dig som arbetar i Uppsala kan du räkna med att träffa massor med unga människor överallt, hela tiden.
  • Cykeln är förmodligen det viktigaste transportmedlet i Uppsala. Som sådan är den ofta sedd på gator och torg, men framförallt vid Centralstationen. Att lämna sin cykel där är lika farligt som att lämna den olåst mitt i stan, men folk gör det ändå. Räkna med att om du har en cykel som ser hyfsat ny ut så kan den komma att stjälas under din tid i Uppsala. Notera därför cykel-ID-numret så att du kan rapportera den till polisen om det blir nödvändigt.
  • Uppsala har en fin ”riktig” moské som erbjuder aktiviteter för både unga och gamla. Räkna med att du kommer sätta din fot där flera gånger under din tid i Uppsala.