Islam i Uppsala

250px-Uppsala_Mosque.jpg

Böneplatser

Det bor många muslimer i Uppsala och här finns en moskébyggnad med tillhörande aktiviteter. Moskén har en hemsida där bland annat bönetider publiceras. På universiteten finns det ofta dedikerade bönerum eller andrum man kan använda för sina dagliga böner.

Mat

Förutom Willys, Coop och ICA finns halalkött, kyckling och chark i specialbutiker bland annat Sivia Matcenter och Uppsala Orienthus (på Kvarntorget 3, bakom ELON).

När det gäller att äta ute florerar en hel del rykten om olika restaurenger. En del är helt säkra på att maten är halal på en restaurang medan ägarna säger att den inte är det. Ibland säger ägarna att maten är halal medan kunderna säger att den inte är det. På en del restauranger säger ägarna att en del av deras produkter är halal medan andra inte är det. Exempel på detta är de många olika kebabrestaurangerna som finns. På ett par av dessa säger ägarna att kycklingkebaben är halalmärkt, men inte köttkebaben. Eftersom restaurangerna byter ägare då och då och vi inte har möjlighet i nuläget att ständigt uppdatera denna sida kan vi inte här ange vilka som har halal mat. Om du känner till en restaurang eller ett café som säljer halal mat, gör gärna ett inlägg i vårt forum.

Barnomsorg

I Uppsala finns det en muslimsk friskola, Imanskolan, som har verksamhet F-6.